Aquesta web utiliza cookies tècniques, de personalització i anàlisi, pròpies i de tercers, per facilitar-li la navegació de forma anònima i analitzar estadístiques de l'ús de la web. Considerem que si continua navegant, accepta el seu ús. Obtenir més informació | Tancar

Compartir:

Fabrega Advocats

Arrendaments urbans: Jurisprudència

Indemnització  dels danys i perjudicis derivats de l’ocupació de l’immoble des de la data de la seva extinció fins a la data de la sentència declarant la resolució del contracte

 

 El Tribunal Suprem resol un recurs de cassació en què la part arrendadora, una vegada complerta la durada contractual pactada i davant la negativa de l’arrendatari a desallotjar el local, va interposar una demanda contra la mateixa, reclamant-li la diferència entre la renda que va pagar durant la prolongació del contracte, una vegada complert el termini, i la renda del mercat que hagués hagut de pagar, considerant que la seva negativa al desallotjament li va produir un lucre cessant per haver augmentat els preus de mercat i no haver pogut beneficiar-se del mateix celebrant un nou contracte d’arrendament amb un altre arrendatari. Prèviament hi va haver un procediment promogut per l’arrendador que judicialment es va declarar extingit el contracte.

 

El Tribunal Suprem considera acreditat que la part arrendadora a la data de la finalització del contracte hagués pogut arrendar el local a un preu de mercat superior. Per tant, entén que l’incompliment de l’arrendatari que no va abandonar el local a la data pactada i va obligar a l’arrendadora a promoure el corresponent procediment judicial sol·licitant que es declarés extingit el contracte d’arrendament amb el conseqüent desallotjament va causar un perjudici econòmic a l’arrendadora.

 

Dit perjudici o lucre cessant es considera que es va produir des de l’extinció del contracte, segons l’estipulat pel que fa a la seva durada, fins la data de l’efectiu desallotjament del local. I la seva quantificació ha de cenyir-se a la diferència entre la renda del mercat, acreditada pericialment, en el moment de l’extinció i la renda contractual que es venia satisfent per l’arrendatària.

 

És a dir, el que es compensa econòmicament és la impossibilitat de revaloritzar de la renda o la pèrdua d’oportunitat soferta per l’arrendador al no poder subscriure un nou contracte degut a que l’arrendatària no va abandonar el local en el termini pactat contractualment per mantenir-se en el mateix de forma totalment irregular.

 

Desistiment unilateral del contracte (habitatge) per part de l’inquilí i indemnització

 

L’Audiència Provincial de Barcelona resol un cas en que l’inquilí d’un habitatge resol el contracte subscrit l’any 2008 de forma anticipada.

 

En el contracte d’arrendament es va pactar que dels cinc anys de durada del primer seria d’obligat compliment i una vegada complerta la primera anualitat l’inquilí podia renunciar al contracte al finalitzar cada anualitat amb un preavís de dos mesos. El problema es va plantejar a la tercera anualitat quan l’arrendatari no va comunicar la seva renúncia anticipada al contracte abans de finalitzar la segona anualitat i va procedir a l’entrega de claus transcorreguts sis mesos de la tercera anualitat i tot això sense previ avís.

 

L’Audiència considera que es va produir incompliment contractual de l’inquilí per l’abandonament anticipat de l’habitatge al no haver-se complert la tercera anualitat sencera (només es van complir tres mesos), i a l’haver-se desistit del contracte unilateralment, sense causa alguna ni seguint l’acordat en el seu clausulat (previ avís de dos mesos abans del final de cada anualitat).

 

En conseqüència, es condemna a l’inquilí al pagament de la renda dels sis mesos que quedaven per complir el contracte en concepte d’indemnització pel dany econòmic causat.

 

Barcelona a vint-i-quatre d’Abril de 2014

 

 

 

                                                                                                              Sergi Llagostera

Advocat

 

President APC

Últimes noticies Advocats

MESURES RELACIONES AMB EL LLOGUER AMB MOTIU DEL COVID-19

RESUM DE LES PRINCIPALS MESURES PRESES AMB CARÀCTER D’URGÈNCIA I RELACIONADES AMB EL LLOGUER D’HABITATGES AMB MOTIU DE LA COVID- 19 El Real Decreto-Ley de 11/2020 del 31 de Març de 2020 que va entrar en vigor l’1 d’abril de 2020 en el que pretén...
|
06 Abril de 2020

HORARI MES D'AGOST 2017

HORARI MES D’AGOST 2017   Del 31 de Juliol al 4 d’Agost: Matins de 9:30h. a 14:00h.   Del 7 al 25 d’Agost: Tancat (ambdós inclosos)   Del 28 d’Agost a l'1 de Setembre: Matins de 9:30h. a 14:00h.
|
21 Juliol de 2017

Arrendaments urbans: Jurisprudència

Indemnització  dels danys i perjudicis derivats de l’ocupació de l’immoble des de la data de la seva extinció fins a la data de la sentència declarant la resolució del contracte    El Tribunal Suprem resol un recurs de cassació en què la part arrendador...
|
23 Maig de 2016

EL JOVENTUT LES CORTS CAMPIÓ DE COPA CATALUNYA

El Joventut Les Corts, equipo el qual portem tres anys patrocinant, s'ha proclamat campió de la Copa Catalunya aquest cap de setmana a Banyoles. Després de fer una gran lliga regular i classificar-se com a líders amb només tres derrotes en tota la temporada arribava l'h...
|
09 Maig de 2016
Fàbrega Advocats
C/ Balmes 191, 1º 1ª - BARCELONA
Tel. 93 415 79 97 / Fax. 93 415 01 88
Copyright 2008. Fàbrega Advocats. Reservats tots els drets.